Visual merchandiser

lördag 16 juli 2011

Lära om blått

Foto: Martha Stewart´s webpage


Blå stunder

Det svenska folket har sedan länge ett kärleksförhållande till blåa kulörer, särskilt i kombination med vitt. Senast blått var riktigt inne var på 90-talet då Greklandssemestrar och designern Tricia Guilds tyger och tapeter bidrog till att blått översvämmade våra hem. Sedan dess har det blåa legat lågt och nöjt sig med marina gästspel i New England-inspirerade miljöer. Nu vänder vinden, och ett allt mer rustikt och lantligt mode med en aning cowboyinfluenser och denim banar vägen för blått. Tonen är dämpad, något svärtad, mer åt mörkblått än mellanblått och absolut inte ljusblå. Marinblått är också passé för den här gången. Slitna och stentvättade denimtyger är en del av trenden. Var inte rädd för att matcha blått med blått, och blanda gärna olika blåa mönster på till exempel soffkuddarna.


Så hittar du rätt: Det är svårt att välja "fel" blå ton eftersom blått i sig är så tacksamt att inreda med. Tänk dovt och relativt mörkt, men var också medveten om att mörka väggar gör att ett rum känns mindre än det egentligen är. Välj gärna blå-vitmönstrade kuddar och gardiner.


Text Maria Blom för Hus och Hem

3 kommentarer:

Karin A sa...

Blått är härligt, särskilt om sommaren. Får oss att tänka på hav och himmel. :) Den starkblå greklandsblå färger avstår jag gärna.

Tack för din kommentar hos mig!

Kram Karin

Johanna Stålros sa...

För mig är ljusblått verkligen en sommarfärg!!! Mörkblått bär jag ofta...kram Johanna

Charlotta ♥ ohlovely.se sa...

Jag älskar blått och har alltid gjort det. Tror det har att göra med min kärlek till havet. Eller en vacker dag när himlen är blå med vackra vita moln.

Blått och vitt, en oslagbar kombination! Oftast är det också blått jag har på bloggen och i klädesväg. Grått/vitt/svart/blått. Blått är liksom den färgen som återkommer hela tiden i allt hos mig. :)

Kram från Lotta