Visual merchandiser

söndag 6 november 2011

Bästa höstgrytan


Hej!

Idag har jag tvättat fönster och fy så tråkigt det är med gamla sjuttiotals fönster. Man viker dem utåt så det i princip hänger ut utanför fönstret och det blir fyra tråkiga sidor att tvätta. Kanske är dags att kolla upp vad det kostar med nya, jag tror att det skulle bli lite mindre dragigt i fönstren också. Nu puttrar grytan på spisen med Höstkallops. Mamma och pappa var här i helgen och lämnade 20 kg ekologiskt kött! Så nu har vi köttfärs, entrecote, korvar, skinkstek, högrev och en massa annat gott. Revbensspjäll är så gott att äta till julen också. Höstkallopsen har jag ju nämnt tidigare och den är ju sååå god. Receptet är från Mamma men jag brukar lägga till lite saker. I dag ska jag lägga i stekta kantareller och morötter också. Till er som missat recpetet så kommer det här! 


Höstkallops

500g kött ( fransyska, grytbitar typ)
2 msk vetemjöl
4 msk margarin
1 gul lök ( hackade eller skivad)
1 dl buljong ( jag använder flytande färdig kalv)
2 msk torkad svamp ( inget måste men gör massor för smaken, gärna trattkantareller)
1 dl matlagningsgrädde
1msk citronsaft
2-3 morötter, skivade

Kantareller ( Så mycket man vill =) )

Serveras med kokt potatis och röd vinbärsgelé.

1. Bryn endast ( i smöret) kött tills det får en fin yta. Lägg sedan köttet åt sidan. Bryn lök och lägg sedan tillbaka köttet. Salta och peppra efter egen smak. Häll i vatten tills det täcker köttet. Lägg i buljong. Koka i 1 ½ timme. Håll koll så att vätskan inte kokar bort, fyll i såfall på med lite vatten.

2. Häll i förstekt svamp ( om du nu väljer den färska), häll i den torkade svampen, häll i matlagningsgrädde, skivade morötter. 2 msk mjöl och ½ dl vatten rörs till en smet och rörs sedan ner i grytan. Koka i 15 min. Samtidigt kan man passa på att sätta på potatisen.

Blir det blaskigt? Redning
Blir det tjockt? Grädde
Färglöst? En skvätt soja



5 kommentarer:

mariaemb. sa...

Mums, det låter jättegott! VI har också fått köpa ekologiskt kött via min mamma. Det känns riktigt bra. Tyvärr så har vi bara en pytteliten frys i vår nya lägga så de mesta av köttet får vi förvara hos dem på gården.

Härlig bild, höst!

Stor kram!

Johanna Stålros sa...

Låter ju hur gott som helst- det ska jag spara. tack!

Livet är Underbart sa...

Gott! Själv rullade jag köttbullar till middagen ikväll. Ha en skön start på veckan =) Kram Jenny

A House With A View sa...

Vilken suuuperfin höstbild!!! Och vad smaskigt det lät med grytan!!! Tack för tipset! Vi har ätit porterstek här hemma ikväll, riktigt gott!!

Kraaaaaaaaaaaam aka

Allt och/eller Inget sa...

Skönt när fönstren väl är klara, då kan man njuta ordentligt. Vilken fin höstbild!a