Visual merchandiser

söndag 7 mars 2010
I dag var vi ute hela eftermiddagen med varm choklad och kanelbullar. Vi tog en promenad i skogen bakom vårt hus, planterade lite fröer i uterummet och Hedvig fick leka sig trött med hink och spade i snön. Äntligen så har årets första riktiga vårtecken dykt upp! Snödropparna! Jag har tittat en del i min nya trädgårdsböcker som jag fyndade på rea och nu undrar jag verkligen om feng shui. Feng shui gäller väl även ute? Så vad gör man nu när man flyttat till ett hus och man inte gillar växtvalen i trädgården? Just nu växer växter som inte alls är jag. Jag drömmer ju om en liten kulle med smultron som Hedvig kan plocka av, en alldeles bländande vacker Bondpion, fält av lavendel, klätterrosor och förgätmigej. Visst, synd att dra upp växter bara för att, men att omge sig av vackra saker man tycker om gäller väl även i trädgården? Hur har ni gjort?

12 kommentarer:

johanna sa...

Åå jag har samma problem, fastän vi behöver inte riva upp något. Här finns inte ett skit. Inget staket, inga buskar, inget planterat. Bara ett äppleträd och ett plommonträd som ger fantastiskt mkt frukt.
Hur går dina planer? Vart börjar man liksom? Jag e verkligen kass på trädgård också, men jag vill gärna ha en. =)

Anna sa...

Här har vi något av samma problem, då här inte finns något i vår trädgård utan den ska planeras från scratch. Förra ägarna hade visst lämnat kvar några växter men de "försvann" i o med att vi byggde ut och att grävmaskiner skulle till så fick de tas bort.

Jag tänker välja att göra trädgården lantlig (då vi bor på en gård), med barnvänliga buskar o träd kombinerat med pioner, syrén, schersmin, fläder mm. Men hur det ska se ut, är jag väl inte riktigt klar med.

Kram

Ps. Är böckerna bra?

Fotograf Evelina Gustavsson sa...

Vår trädgård missköttes mot slutet för representanten ville inte eller orkade inte ta hand om den så de fick hit en firma som tyvärr drog bort lite för mycket men å andra sidan så fick jag möjligheten att göra som jag vill! Nu har jag planterat hur mycket fröer som helst, frågan är om de tar sig! :)

Skrot och Skruv sa...

Dra upp, rensa och så nytt! Det är ju eran trädgård nu och det är ni som skall trivas där. Men kanske vänta lite och se vad som faktiskt finns i trädgården. Vi flyttade in i slutet på sommarn i vårt hus och det var fantastiskt att se allt som fanns i trädgården året efter även om det är långt ifrån såna saker som jag vill ha.

Kram Annica

Nettan sa...

Har samma problem som du! En riktigt gammal trädgård med MASSOR av blommor! Men tyvärr riktigt Perssons blandning! Har börjat att röja bort en del, vill ju gärna ha lite tema och färger som funkar! Viktigt att sätta sin egen prägel!
Lycka till!
Kram Nettan

Anonym sa...

Hej! Brukar följa din blogg och vill gratulera till nya huset! När vi köpte hus för några år sedan så fick vi tipset att inte göra om för mycket i trädgården det första året utan istället följa den en säsong. På så sätt så ser man vad som kommer upp under olika tider och vad som trivs var någonstans. Lite kan man givetvis ändra direkt(i vår trädgård fanns det bara en bärbuske och en stackars akleja). Gör sedan precis som du känner för men det var ganska bra att "bo in sig" i trädgården innan jag började gräva nya rabatter och plantera rosenbuskar. Lycka till! Hälsningar Tess

Jenny sa...

Feng shui gäller överallt. Jag tror att man ska tänka över noga innan man gör något i trädgården. Känna in och fundera. Att förändra den så att den tilltalar dig tycker jag att du ska göra men gå inte för fort fram och var försiktig med dina träd. De är guld värda! Kram

Ida sa...

Hej! Det finns flera bra böcker om Feng shui i trädgården, jag har lånat flera på biblioteket men lämnat tillbaka dem så jag har inga namn att ge dig tyvärr men hoppas du hittar något om du letar. Främst handlar det om planering (av entré, uppfart, vattenkällor osv)och möblering av de olika elementen ungefär som i inredningen och lite grann om färger. Sen håller jag med dig om att man nog skall utgå från vad man själv gillar och jag tycker man skall se vad som passar till husets karaktär dvs gammal hus-äldre typ av växter(stockrosor, lavendel osv) och modernt hus kanske stiktare växter i strikta rabatter eller krukor.
Själv har vi ny trädgård sen 3 mån tillbaka och här verkar mest finnas barrväxter tyvärr man jag skall lugna mig och se vad som dyker upp-spännand! Har lovat alla rutinerade att vi skall följa trädgården ett år först innan man gör något drastiskt. Ska bli skoj att se vad du gör med er trädgård!Kram Ida

Maria sa...

Hej,

läran om Feng-shui gäller överallt och det finns ganska många bra böcker som du kan ta hjälp av. Bo gärna in ett år innan du tar bort något från trädgården, på så vis har du möjlighet att både bo in dig, planera trädgården och upptäcka hur trädgården ser ut hela året om. En bra planerad trädgård bjuder på överraskningar under flera av årets månader. Lycka till!

Anonym sa...

Följa trädgården ett år först, smart tips :)
Men släng inga växter, du kan ju ångra dej. Man kan ha ett "kanske-land" där man stoppar ner sånt man är lite osäker på. Ett som kanske ligger i ett lite avskilt hörn så att man slipper se det hela tiden.
Lycka till!

/Hanna H

Min plats i solen sa...

Självklart ska du ta bort de växter du inte vill ha i din trädgård. Men precis som övriga här tycker jag att det kan vara bra att vänta och se hur trädgården ser ut i blom. Det kan ju vara så att vissa växter bara behöver flyttas till ett annat ställe. Men har du en mängd växter du vill dra upp men tycker att det är synd att slänga dem så kolla i tidningen eller internet under våren/sommaren om det finns någon växtbytardag i er närhet. De brukar vara rätt populära och då kan du ta med alla de växter du vill bli av med och kanske byta till dig nya som du hellre vill ha. :) Det är tur att vi alla har olika smak, då kanske dina växter kan bli till glädje för någon annan och du hittar sådant som du längtar efter. :) Lycka till med din nya trädgård! Kram Lotta

Anonym sa...

vet inte om du kommer att se denna kommentar..men lämnar den ändå. :-) Du har fått jättemånga bra råd, ta dom som passar! ;-) här har du ett till.. när ni planerar er trädgård, utgå efter era behov, vart vill jag sitta och fika, vart passar det mig bäst att ha en gång, garageuppfart, vatten, grill plats m,m..tänk på att solplats och matplats skiljer sig lite, det är ju faktiskt inte alltid så trevligt att äta mitt i solgasset. Gångar kan du ju pröva ut redan nu, gör gångar i snön och känn efter om det är ok.eller använd vattenslangen. Sen A och O, tänk tak, vägg och golv. Tak och vägg är träden, golvet är gräs, plattor eller grus. När du har dom grunderna är det dags för möblerna=blommorna. Lycka till!!Kram!