Visual merchandiser

söndag 15 november 2009


Nu har jag varit i "mitt" hus för andra gången. Och jag måste erkänna att jag hade lite ont i magen innan jag åkte dit för att TÄNK OM det skulle visa sig att det inte alls var så fint som jag mindes det. Men det var det! Nu har jag massor att fundera på.. ska man måla takbjälkarna vita? Kan man måla på lackade golv eller måste man slipa upp det? Eller beror det på vilken lack? Hur fixar man till en kamin så den lite svartare och finare ut? Eller ska den vara gammal och charmig? Hedvig verkade gilla sitt rum och stängde genast igen dörren. Ska hon redan vara tonåring? Jag vill måla alla trägolven vita eftersom det är rätt mörkt i huset då det knappt finns ljusinsläpp i söderläge. Myyyyysigt var det. Hoppas att ni haft en trevlig helg och tack för söta små ord om min moffi!


Bloggkoll

21 kommentarer:

Bollan sa...

Åhh så fint ja vita golv e ju inte helt fel, tyvärr har jag inget tips på kaminen.

kramizzar

Hem och Lycka sa...

Sorry, hade tänkt fråga hur det går med huset igår på msn men glömde helt. Frågade dig här på bloggen för ett tag sen men det kanske du missat. Hoppas du och din familj mår hyfsat med tanke på omständigheterna.

Jag hade behållit kaminen som den är, tycker det är fint med den lite sliten och att det syns att den använts genom åren. Golven skulle jag tippa på att du bör slipa först, brukar vara så när nåt är lackat så att färgen fastnar. Bjälkarna hade jag nog målat också, jättefina som de är men jag gillar när bjälkar syns men ändå smälter in. Det går ju att avvakta med dem tills ni är säkra.

Ser fram emot att se vad ni gör med ert fiiina hus!

kram Mia

Skatan sa...

Gud vad mycket roligt ni har framför er! Det verkar som om ni har skaffat ett urcharmigt hus!

Kram från en avis skata :)

Brunkullan med Mosipperötter sa...

Tror det finns färg som är avsedd just för kaminer. Som tål värmen och skyddar mot rost. Kolla på färgaffären, eller där de säljer gamla kaminer (tex Gysinge).

Bjälkarna blir nog fina vita. Men också om du laserar dem mörkt brunsvarta. Beror på om du vill att de smälter in, eller bryter av.
Lasera först och måla sen med spärrfärg (så lasyren och kvistar inte går igenom), om du inte gillar dem mörka. Tvärtom går ju inte så bra;)

Golvet bör slipas först. Då fäster det bäst. Men det ska ju finnas färg som fäster bra på laminat till o med, så det kanske funkar ändå?

Längtar efter fler fina bilder!!

Susanne

Ett hus i vitt sa...

Åh det ser toppenfint ut!! Om du frågar mig så skulle jag måla både bjälkar o golv vita :-).

Skickar en stor kram också i er sorg efter "Moffi"...

Kram, Anette

Linda sa...

Hej! Har läst din blogg från första dagen, tror jag. Men det här är nog första gången jag kommenterar. Jag tycker inte att ni ska måla takbjälkarna vita. Dom ger lita värme och gammalt, slitet utseende. Golven skulle vara fina att måla vita, speciellt om det är dåligt ljusinsläpp som du skrev. Till spisen finns det spissvärta, då blir den så dår snyggt svart och kontrasterande till allt det vita. Ha det!

Emmy sa...

absoluuuut måla golv occh bjälkar vita. när man har mörka bjälkar känns det inte lika luftigt.

DEt finns speciell färg för kaminer och öppna spisar mm.. min svärfar brukar måla på sin vedspis med jämna mellanrum för att han vill ha den svart svart.. Och jag skulle nog målat den för att få den starka kontrasten och dessutom fräschar det upp utseendet, även om slitet är vackert..

Anonym sa...

Såå fint!
Kaminen tycker jag att du ska "svärta till" o takbjälkarna får du bara inte måla, det ger charm o karaktär till rummet, snyggt om allt annat är vitmålat (ska balkarna vara vita känns det nästan meningslöst att de ska vara där på något sätt, syns ju inte på samma sätt då!)
Följer med spänning dina planer o fixandet!
Kram Anna

Ida sa...

Ser jättefint ut alltihop! Jag hade målat golven vita(eller svarta) och låtit bjälkarna vara som de är, kaminen vet jag inte. Hur ni än väljer att göra så verkar det vara ett hus med så mycket charm! Jag har också bara varit i vårt blivande hus en enda gång, det är ju ganska lite med tanke på att man ska bo där lång tid framöver.. Längtar så tills vi får nycklarna, det är 12 dagar kvar idag, hi hi! Ha en bra vecka och varma hälsningar angående din morfar. Kram Ida

Hanna sa...

Kan du inte använda nån spissvärta till kaminen? Takbjälkarna skulle nog vara fina om dom blev mörkbetsade och vita golv till det. Ooooooo, så fint . Klart lilltjejen vill stänga dörren, du vet föräldrar är ju sååå jobbiga. Hihi. Kram Hanna

♥ A Cup Of Emilia ♥ sa...

Verkar vara jättefint. Vilka fina bjälkar i taket :) Läste om din morfar i tidigare inlägg. Jag beklagar verkligen! Kramar från Emilia

Gnistrande snö sa...

Wow, så fint det är, vilka härliga takbjälkar!
Jag hade nog svärtat spisen, jag tyker det är så fint när den är nysvärtad, särksilt snyggt blir det mot vitt :-)
Vår vedspis i köket återfår automatiskt den gamla patinan efter en tids eldande, så att den påminner om ytan på er spis. Nu vet jag inte om det funkar likadant med er spis men jag hade nog svärtat den i alla fall :-)

Ha det fint och lycka till med allt!

Kram
Katarina

Gnistrande snö sa...

Hej igen, tänkte bara säga att vi brukar köra med spissvärta från byggnadsvårdsbutiker och den funkar superbra. Finns på tex Gysingebyggnadsvård...

Cathrine sa...

Vi målade våra bjälkar ljus, ljus grå till det vita, så bryter det av lite men är ändå ljust och dom syns.

Lilla kullan sa...

Jag kan tänka mig att det känns ovant med det nya huset. Men jag är helt säker på att du kommer att få till det väldans fint.:-)
Kram Sytna

Anonym sa...

Vi har också sådana bjälkar och jag hade lite ågren för att måla över dem. De gav en byggvårdsbutik mig det geniala förslaget att första måla med genomskinlig shellack och sedan måla med vit limfärg. Den kan man bara borsta av om man någon gång i framtiden vill ha tillbaka bjälkarna. Men det tror jag inte du kommer att vilja. Vita bjälkar är underbart när de väl är klara.

Byggvårdsbutiken blandade till limfärg till oss på gammalt vis och sedan var det bara att smeta på, känns som att måla med lös lera ungefär men bli jättefint när det torkat.

Röster även på vita golv, bara rugga upp ytan lite och sedan är det bara att rolla och sedan dra med bred pensel för att på rätta ytan. Good luck!

Kalkstenssommar sa...

Hej! Fråga i färgaffären för kaminen. Tror inte du ska ta spissvärta på hela. Vi har en gammal vedspis som vi svärtar med det ovanpå varje år. Problemet är att svärtan släpper ifrån sig lite färg hela tiden, kanske inte så kul när man har småbarn.

Eller så kanske vår spissvärta inte är bra. Skriv gärna o berätta hur du gör med spisen.

Kram L

Useful Art sa...

Å va spännande, va skönt att det var så fint som du kom ihåg!
Tror nog att du måste slipa golven först om de är lackade innan du kan måla.

Kram /Sara

Noamaja sa...

Åh, så tråkigt med fina morfar...Fin hyllning med livet i magen, roligt att du har så fina minnen av din morfar och att han fick leva och se Hedvig!

Det ser så fint ut i huset, skall bli spännande att se vad ni "gör av" det! Så klart hon skall stänga dörren, man vill ju kolla in sitt rum ifred;-) hon smider kanske inredningsplaner?

Ha en fin helg!
A

C. Tvillingmamma sa...

Oh oh låt kaminen vara! Målar du om golven så kommer de vara perfekt me den som den är...Gör golvet först å fundera på bjälkarna sedan... :)

Jätte avundsjuk på ditt fina hus!!!

akinom sa...

spissvärta ska du använda på kaminen det blir fint, jag svärtar spisen 1 gång i veckan säger motter dunnar